Adevar sau fantezie in continutul articolelor?

In mass-media senzationala, exista un termen numit buzzwords. Acestea sunt fraze vagi, care sunt menite sa incite o emotie grava in cititor, fara nicio informatie reala. Investigati articolul pentru termeni nedefiniti, cum ar fi ordinea de zi sau agenda politica. Daca un cuvant ofera cititorului un sentiment puternic, poate ca ar trebui sa fie ignorat, iar informatiile in sine ar trebui sa fie investigate.

Uitati-va la intregul articol si comparati-l cu situatia reala. Daca exista o sursa, martor sau explicatia care a fost in mod evident ignorata, atunci articolul este partinitor. Acest lucru este valabil in cazul in care o parte esentiala din articol este neclara ori daca articolul nu a prezentat pozitia uneia sau mai multor parti implicate in poveste.

Uneori, autorul vrea sa-l atraga pe cititor intr -un anumit grup. El poate cere cititorului sa se identifice mental cu un anumit grup Autorul va eticheta cititorii in aceste grupuri pentru a ii incuraja sa nu mai gandesaca pentru ei insisi.

Statisticile sunt adesea citate pentru a incuraja oamenii sa creada faptele, deoarece exista studii care sa sustina informatiile. Cu toate acestea , cititorii au nevoie sa analizeze statisticile. In cazul in care au statisticile provin de la o sursa, uitati-va la cine a colectat informatiile si cine a finantat cercetarea. Acest lucru poate fi un indicator mare al grupurilor de specialitate care influenteaza stirile.

 

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *