Adevaruri dure despre industria moderna a scrisului

Abuzul. Indiferent ca scrii la un ziar national sau pe un site cu stiri IT, invariabil te afli in raza de actiune a unor indivizi care te vor insulta. Daca esti jurnalista, si mai rau, primesti mesaje care te „invita” la un viol sau la o moarte subita si violenta. In general, barbatii sunt mai atacati online decat femeile, dar jurnalistele sunt si mai urate pe Twitter… Jurnalismul e singurul loc in care femeile sunt mai abuzate pe Twitter decat barbatii. Si rasismul sau sexismul sunt foarte des intalnite la nivelul abuzurilor online.

Ce sa faci in acest caz? Scrie articolele cum stii mai bine si ignora retelele de socializare. Insa scriitura moderna se traduce si in prezenta online, pe retelele de socializare-asa ajungi de la un blog la o carte…
Toata lumea crede ca o poate face. Hai sa facem un experiment: mergeti pe orice site mare si luati un articol la intamplare. Comentariile de sub el tot spun cum ar fi putut fi facut mai bine de atat. Poate ca multi ar fi putut, dar foarte multi nici macar nu stiu cum se face. Cand pui pixul pe hartie realizezi ca a scrie ceva coerent, atragator e foarte greu. Ca sa scrii ceva de calitate trebuie sa investesti timp in documentare, scriere efectiva, editare, corectare. La New York Times, de exemplu, reporterii isi petrec saptamani intregi scriind un singur articol. Pe de alta parte, ai nevoie de ani de experienta pentru a implica cititorul si a-l face sa citeasca pana la capat articolul tau. A scrie un articol bun e la fel de dificil si cu o multime de recompense dupa exact ca in cazul construirii propriei mobile. Insa nu e asa de impresionant.

Pentru unii, jurnalismul tip „freelance” se traduce prin stai in casa si scrii in timp ce esti gol, mananci ce vrei, cand vrei. Pentru familie si prieteni inseamna-te trezesti la 11 in timp ce restul lumii e deja la job de vreo patru ore. Asa ca daca vreti sa fiti si platit pentru ce scrieti, invatati intai sa scrieti, sa comunicati ceva, apoi cereti bani pe ceva ce ati mazgalit pe o hartie!

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *