Cum sa cititi o stire printre randuri

Exista plangeri prin care cititorii arata ca le este greu sa fie informati. Cu toate acestea, este dificil atunci cand fiecare sursa majora de mass-media publica stiri politice care au cel putin o prejudecata. Este important sa cititi articole de stiri, fara partinire, astfel incat sa va formati propria opinie cu privire la evenimentele curente. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand vine vorba de politica.

Inainte de a citi articole de stiri de la o anumita sursa de mass-media, este o idee buna sa de a cerceta reputatia si istoricul sursei. Uitati-va la cat de multe anunturi sunt plasate intr-un ziar sau site. Daca exista un numar mare, atunci sursa este indatorata la anumite entitati, cum ar fi grupuri de interese, autoritatile locale si nationale si corporatii.

Uneori, anumite surse de stiri dau o tenta evident stirilor, dar activitatea editoriala nu se inscrie in acea tendinta. Multe surse respectabile fac o separare clara intre stiri si editoriale. Problema cu activitatea editoriala este ca, de asemenea, are o opinie, asa ca depinde de cat de impartial un cititor vrea sa fie.

In timp ce afla stiri, cititorii ar trebui sa ia notite pe parcursul articolului. Identificarea a cine, ce, cand, unde, cum si de ce va contrbui mult la diferentierea partinirii. Faceti o nota cu informatiile care lipsesc sau analize suplimentare. Eliminati analiza suplimentara si de cercetare pentru informatiile care lipsesc. Un exercitiu bun de efectuat pentru a determina prejudecatile este de a vedea daca cititorul ar putea utiliza informatiile pentru a scrie o poveste de stiri complet diferita. Daca este posibil, sa intelegeti ca stirea in cauza nu poate fi concreta si precisa.

Analizati autorul si va veti da seama cum el sau ea trateaza oamenii despre care scrie. Deseori, ei vor folosi cuvantul „pretind” pentru a explica punctul de vedere al martorilor. Acest implantari subconstiente aduc negativitate si indoiala asupra martorului. Acest tip de limbaj este menit sa convinga cititorul de punctul de vedere al autorului in loc de realitatea situatiei.

Tonul articolului este un alt indicator pentru cititor care sa-i creeze un anumit mod de gandire. Toate articolele trebuie sa ofere cititorului un anumit sentiment, dar este important sa se diferentieze intre sentimentele care sunt naturale si logice si sentimentele care sunt o creatie falsa a autorului. In cazul in care sentimentul se refera la informatiile furnizate, de exemplu o crima il face pe cititor trist, atunci este o emotie adecvata. In cazul in care sentimentul se refera la opinia scriitorului, de exemplu un partid politic este periculos, atunci aceasta este fortata asupra viziunii cititorului.

 

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *