Festivalul de comedie Galati – un mic circ la colt de Dunare

Festivalul National de Comedie organizat de Teatrul Dramatic “Fani Tardini” in colaborare cu Primaria Municipiului Galati, isi va deschide portile si anul acesta, pentru cea de-a XXVI-a editie, intre 20 si 30 octombrie. Nu am fost pana acum insa cu siguranta as dori sa particip deoarece nu am mai pupat de mult teatrul si cum tot zic ca in Galatiul asta nu se intampla nimic, nu merg niciodata la nimic, pentru ca stau foarte prost cu banii.

Programul Festivalului National de Comedie este destul de vast, vin spectacole din mai toate colturile tarii, desi nu are amploarea cu care am fost obisnuita la Sibiu iata ce se va juca:

SPIRITUL DE FAMILIE – Regia: Radu BELIGAN – Spiritul de familie este un spectacol menit sa-l bucure pe spectator si sa-i revigoreze respectul de sine. “Cred ca, intr-o epoca informatizata pana la paroxism, in care consumatorul de imagini traieste insingurat in fata televizorului, teatrul este una dintre ultimele experiente pe care oamenii le mai pot trai si visa impreuna.” – Radu Beligan.
CFR – Cometa, Copilul si Catelul in Regia: Alexandru DABIJA – Un tren este alcatuit din mai multe vagoane pe sine conectate intre ele, capabile sa transporte marfa sau calatori pe o ruta prestabilita. Calea pe care merge poate fi o sina conventionala, dar poate fi si o monosina, astfel suna definitia binecunoscutului cuvant. Atunci cand propulsia se realizeaza cu ajutorul unui dramaturg – locomotiva precum Ion Luca Caragiale si un conducator de tren ca Alexandru Dabija (in calitate de regizor), calatoria nu poate fi decat captivanta. (via teatrul-odeon.ro)
CERERE IN CASATORIE – Regia: Radu GHILAS – „Casatoria” lui Radu Ghilas este una muzicala, pentru ca devine act analitic ce isi propune sa descopere care corzi iesite din firescul muzicalitatii produc conflictul. Daca nu cumva (cum tare ma tem ca sugereaza spectacolul si, evident, nu fara motiv) asa suna ele de la natura, intr-un univers dezacordat inca de la Big Bang incoace.
CU INIMA IN PUNGA – Regia: Adi ICLENZAN – intr-o seara de vineri, in mijlocul iernii, oraselul Almost, districtul Main, din nordul Statelor Unite, este cuprins de un calm ancestral. Dar, in spatele usilor inchise, lucrurile nu sunt tot atat de linistite cum ar parea. Viata locuitorilor este una tumultoasa, in acest „vis al unei nopti incantatoare de iarna” – asa cum a fost numit textul americanului John Cariani, Cu inima in punga (Almost. Main). insa inimile frante, destinele sfarmate isi gasesc implinirea in aceasta noapte.
SCOALA DE PROSTI de Mircea M.Ionescu – Regia: Vlad Stanescu – Piesa este una “manifest” si surprinde foarte bine disensiunile inca pregnante intre generatii, la confluenta cu noul suflu al tinerilor care “taxeaza”limbajul de lemn inca parca la fel de proaspat.Mircea M Ionescu, subliniaza perfect o anume viziune a tinerilor de astazi care s-au saturat de cifre spuse mecanic, de ani.. de statistica, care par a crea mai mult un gol in procesul de invatamant decat sa stimuleze cunoasterea sau aprofundarea.
CINA CU PRIETENI – Regia: Claudiu GOGA – Timp de 12 ani, Gabe si Karen, au petrecut vacante si week-end-uri impreuna cu prietenii lor, Tom si Beth; s-au invitat reciproc la nenumarate cine delicioase, si-au crescut copii, si-au impartasit experientele de viata ca niste adevarati prieteni, asteptandu-se ”sa se ingrase si sa imbatranesca impreuna”. Un fapt surprinzator le da viata peste cap. Acesta reprezinta un soc cu efecte neasteptate pentru ambele cupluri si, in egala masura, un prilej al unor reflectii despre dragoste si casnicie, despre natura relatiilor umane…
CERERE IN CaSaTORIE – Regia: Felix ALEXA – „Pentru mine, “Cerere in casatorie” nu este numai “o gluma”, asa cum a numit-o insusi Cehov. De fapt, si aceasta denumire trebuie inteleasa in sensul in care sub titlul uneia din marile lui piese, “Pescarusul”. Cehov scrisese “comedie”. Ironii subtile ale unui geniu. “Cerere in casatorie”, in viziunea mea, este o piesa despre stari extreme, oameni in criza aflati la granita fragila dintre ridicol si tragic, excesiv de sensibili si de o duritate inconstienta. O tragi-comedie. Toata actiunea se petrece in timp real, si e fascinant sa vezi cum o umanitate dezlantuita trece prin toate starile posibile, in doar o ora de viata. O viata concentrata si minunat de nuantata. O comedie umana, ce-ti lasa un gust dulce-amar. Astazi, cand traim atat de rapid si intens, iar viata trece pe langa noi in ritm alert, aceasta bijuterie cehoviana ne tulbura pe toti cu cinismul ei ascuns.“ – Felix Alexa.
SCOALA NEVESTELOR – Regia: Cristian JUNCU – “scoala nevestelor” este o satira acida la adresa cuplurilor in care diferenta de varsta depasea limita bunului-simt, Molière valorificandu-si talentul comic pentru a elabora o adevarata stiinta despre om si despre viata, comedia interesand in special prin contrapunctul delicat si uneori patetic dintre Arnolphe si Agnes. Arnolphe si-a crescut copila “de suflet” ferita de privirile oricarei alte fiinte, vrand sa si-o pastreze pentru sine si sa fie sigur de supunerea si fidelitatea ei. Agnes, in schimb, incearca sa scape de aceasta soarta si e gata sa se arunce in bratele unui sot tanar si frumos.
AVARUL – Regia: Cristian GHEORGHE – “Propun publicului o lectura inedita, povestind “Avarul” dintr-un punct de vedere diferit chiar de cel al autorului, Moliere. In spectacolul meu sunt doar personaje negative. Este vorba despre dezumanizarea la care duce goana disperata pentru “a avea”, pentru a pazi ceea ce avem, fiind mereu preocupati de a avea cat mai mult, goana care, din nefericire, duce la o rapacizare generala, rapacizare care distruge societatea in intregul ei si pe fiecare individ in parte, rapacizare care nu ingaduie dezvoltarea sentimentelor pure si frumoase din om.[…] – Cristian Gheorghe (via botosaninecenzurat.ro)
SCOALA DE AGENTI – Regia: Adrian FETECAU – Veti putea urmari problemele primarului Ragalie contestat de cei care l-au ales, dar care va fi votat din nou pentru ca, nu-i asa?, “Este cinstit! A recunoscut c-a furat!”. Veti face cunostinta cu locatarii unui bloc care nu inteleg ce se intampla cu fondul de rulment la care cotizeaza cu totii. Oare se cumpara rulmenti pentu bloc in caz de cutremur? Daca blocul va aluneca pe rulmenti si va pleca hai-hui prin Bucuresti? Unde va ajunge?
JURNALUL UNOR NEBUNI – Regia: Louise DANCEANU – Pe firul textelor celor doi clasici rusi (fragmente din cehovienele Trei surori, Bucurie, Cerere in casatorie, Ursul, Tragedian fara voie, precum si insemnarile unui nebun de Gogol), Louise Danceanu creeaza un spectacol despre nebunia care ne invadeaza cotidianul, purtand chipul banalitatii. Succesul perceput exclusiv ca expunere mediatica, fara vreo valoare in sine, consumul inflamat de false nevoi, sunt noduri maladive in plasa cotidianului actual, dar care existau in germene in secolul al XIX-lea, dupa cum o dovedesc scrierile lui Cehov. Peste toate acestea se suprapune raul social, inteles ca alterare a relatiilor umane, care cronicizeaza crizele interioare pana la delir.
A DOUASPREZECEA NOAPTE – Regia: Alexandru MAZGAREANU – Scrisa in apropierea Craciunului de la 1600, A douasprezecea noapte, ca multe alte comedii shakespeariene, e bazata pe incurcarea identitatii unor personaje. Viola si Sebastian, frati gemeni, scapa dintr-un naufragiu, dar niciunul nu stie ce s-a intamplat cu soarta celuilalt.
LA GRANDE MAGIA – Regia: Radu NICHIFOR – “La grande magia” se inscrie in biografia artistica a dramaturgului in anul 1948, dar este si astazi o piesa de pregnanta actualitate. Eduardo de Filippo avertizeaza ca magia iluziilor poate afecta fiinta umana, mai ales odata cu trecerea timpului si cu spectrul amagitor al neimplinirii.
TARUL IVAN ISI SCHIMBA MESERIA de M. Bulgakov – Regia: Gelu COLCEAG – intr-un apartament din Moscova se petrec o serie de intamplari fantastice, in centrul carora se afla un inginer inventator. Cum ajunge tarul Ivan sa locuiasca in Moscova anului 1935 sau, si mai mult, in ce masura reuseste administratorul imobilului unde locuieste inventatorul, sa joace rolul lui Ivan cel Groaznic in Moscova anului 1565?

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *