Presa maghiara din Romania

Pana la incepului celui de-al Doilea Razboi Mondial, maghiarii din Romania erau considerati cetateni straini. In anii 1938, in tara noastra existau 20 de publicatii maghiare.

Apare intrebarea: cand se pune problema aparitiei periodicelor maghiare? Atunci cand numarul intelectualilor creste, iar acest lucru se intampla o data cu Revolutia din 1848. Ziaristii profesionisti au aparut mai tarziu, iar un rol important in redactarea periodicelor il jucau preotii. Kosh Ferentz este primul preot care a pus bazele ziarelor maghiare. Sub coordonarea lui, apare prima publicatie, „Monitorul maghiar de Bucuresti”, care apare in 27 de numere. In 1873, ungurii infiinteaza la Bucuresti un sediu permanent al Societatii Ungare.

Strainii au jucat un rol important in viata romanilor: medici, farmacisti, fotografi. Spectacolele de opera au fost „importate” pentru ca la petrecerile romanilor se canta muzica tiganeasca.

Presa maghiara nu a fost ignorata de regimul comunist. A fost cel mai cenzurat tip de presa din Romania, 57 de cenzori functionau non-stop pentru a „curata” ziarele de „neadevaruri.”

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *